szerda, szeptember 22, 2004

Zdob si zdub, és a 450 birka album.

Kábé olyan ez, mint amikor a suzukis városlakó, miután egy nem észrevett gödör miatt elfolyt az olajteknöböl az olaj, megszáll egy útszéli kisházban, valahol az Iza vagy a Siret netán a Prut partján, és a lakók befogadják, pálinkával és mamaligával kinálják, és enni meg inni kell, elsöre viszolyog hogy úristen, a háziasszony most trágyázott és máris terit, aztán csodákcsodája, izlik a kaja és jólesik enni, és nem kell villa sem, lehet rágcsálni, arrébbrúgni a kutyát, kábé igy kezdödik minden urbánus highlander kapcsolata a Zdob Si Zdubbal.
Nem más ez, mint egy etnikai alapú nyelvi és zenei izlelgetés, részemröl, igen, ez a legpontosabb kifejezés, aZdob si Zdub egy izes albumot hozott össze, és különösen finomnak igérkezett, már elsö perctöl, az izes és izletes románo-moldávo-englischo nyelvezet meg a torzitós gitár a fuvolával.
Kis történelmieg, az elsö albumok még az Aerosmith, tényleg, erröl a csávóról mindig Steven Tyler ugrik be, szóval az elsö albumok még csak pedzették ezt a mioritikus húrt, és igen, ez volt a várható irány a Doina Haiducului után.
Egy kicsit mainstream, egy kicsit underground, [bár erre a szóra minden kolozsvári diák lefütyüli az összes Kusturica/Goran Bregovic forrásfájlt], és ami naggyon üt, egyszerre közérthetö, köz-fütyülhetö de komolyan összerakott dógokkal állunk itt szemben.
Zene, a szokásos, ha még ismeri valaki a Besh*o*Drom-ot, ök ugranak be, de lehetne bármelyik együttes is, csak egy zenész sokat kell üljön a nagyi mellett tengerifejtés közben, és jegyezze a dalokat, itt nem pontosan erröl van szó, hanem a mamaliga és a püjnyi [pâine] életérzés tudatos felvállalása. Etnikai szempontból van egy fura párhuzam a Republic/és föleg Ghymes és a Zdob-si-Zdub között, elég ha az "Erdö közepében" vagy a szokásos ghymesekre gondolok, hogy a koncerteken a magyarember úgyénekli, mintha bármi köze lenne a népdalhoz.
Ugyanigy lehet a román emberfia is, amikor azon gondolkozik a Zdob koncerten, vajon mi a túrót jelenthet az, hogy "cânta-mia cî-s scârghitu".
Össszkép, elég világos. hamarabb kérnék moldáv igazolványt, mint magyart.

2 Comments:

At 1:43 du., Blogger lálkem said...

amindenit!!! ez aztán a szociológiai esetleírás:) egyre jobban erősödik bennem a gondolat, hogy a gumibirodalom nem a te világod; egyszer felvetetted egy internetes újság gondolatát...pályaváltás???
még mindig szenzációsan írsz, semmi kétség!

 
At 11:10 de., Blogger joe said...

na hello, tegnapi beszelgetesunk (hala a fennvalonak, vegre egy kicsit reszletesebben, megha nem is igerted, hogy jonnetek mostanaban joek es a mesterid varosaba...) alapjan beloggoltam, megneztelek - tudod, itt a cegnel gyors a net... vivat... de latom, nem irtad meg, bizti, csomo a dolog az autofeszttel avgy mi az..

na csa, irj.

joek

 

Megjegyzés küldése

<< Home