vasárnap, szeptember 04, 2005

autók a tenger felé

mielött kiütne rajtam a pesszimizmus és az életuntfaszkodás, hogy jaj de jaj, egy újabb érdekes autó. Joe autója, amivel a besztercei mud terep versenyen elsö lett, és a Transcarpatica azaz sokszáz kilométer terepen a tengerig cimű versenyen is az utolsó körig elsö helyen.

Ez egy Range Rover, a brit korona egyik ékköve amúgy, vagy húszéves, ha jól emlékszem ötezer köbcentis benzines motor hajtja. át, árkon bokron. a terepezésben két nagyobb művészeti irányzatot különitenék el, az egyik a homlokig sárban, kikötjük a kocsit a fához majd felhúzzuk, öt kilométert megyünk egy nap alatt, azt viszont olyan helyeken ahol a papucsállatkák is nehezen élnek meg, a másik pedig, amelyben ilyen monstrumok döngetnek az erdei utakon, köveken és akadályokon keresztül ezerrel, a magas épitésmód miatt billegve, százharminccal.
ez itt a fülke, megfigyelhető a modern tehnika (GPS, tripmaster és egyéb finomságok) illetve az élőfa műszerfal remek kontrasztja. Joe elmesélése szerint a navigátornak se könnyű, a tripmaster jelei (métereket a differenciál jele alapján számol, ha jól emlékszem) csak annyit mondanak, hogy kétszáz métert mentél a fehér szikla óta, a tölgyfák irányába, csak közben az autó csúszott két keréken, és a lényeg.
a besztercei verseny elött már világos volt, hogy az addig használt Goodyear Wrangler MT/R, akármennyire is mudterrain azaz sárgumi, nem fogja birni az iszap és sárdagasztást, igy arra a következtetésre jutottunk, hogy kipróbáljuk az újrafutózott abroncsokat, elszaladtunk Nagyváradra és beújitottunk 6 darabot, ami a képen látszik az egy tipikus sárdagasztó, forgásirányos, és öntisztitó, azaz a feldolgozott sárkockákat kiveti magából. a mintája a Yokohama Geolandar M/Tröl koppintott, egyazegybe, ami már maga garancia. én pedig a verseny végéig tűkön ültem ugyanis a futózott gumi gyenge karkasza miatt féltem, hogy kirobban vagy egy fadarab szétvágja, Joe lemarad, kiesik, én a tökömbe verem a kést, satöbbbi, erre elsö lett. nagy sárdarab esett el a szivemröl.

1 Comments:

At 11:57 de., Anonymous Névtelen said...

Nekem is lesz egy Range Roverem, ha nagy leszek. Városi autónak egy Ford Spartan, kb ilyen http://verkoop.paginamarkt.nl/foto/week12/41979.jpg :)

 

Megjegyzés küldése

<< Home